Het ontstaan van de Papillon .
Het papillon konijn heeft zijn naam te danken aan de vlindertekening op de neus.Uit de beschrijving in de geschiedenis valt te lezen hoe diverse rassen uit het gewone bonte landkonijn met een vlinder op de neus ontstonden.De engelse fokkers slaagden erin uit deze bonte konijnen een ras te fokken dat slechts een aantal gekleurde vlekken had op een overige witte pels.
Deze tekening werd veredeld en zo ontstond de “ ENGLISCH RABBIT” , het Engelse konijn zoals dat in Engeland nu nog veel gehouden wordt,al is het in enigszins gewijzigde vorm.
De papillon is een tekeningkonijn met de ingewikkeldste tekening van onze tekeningrassen, met maar liefst 14 onderdelen waar wat mis mee kan zijn
De eerste engelse papillons waren wildkleurig getekend, spoedig daarna deden zwarte en madagascarkleurige hun intrede.Snel vonden de papillons daarna hun weg naar het vaste land van europa.
Nu moet u niet denken dat dit ras altijd zo fijn van tekening is geweest als de papillons van de laatste jaren.
In de jaren rond 1920 hadden we al veel papillons, maar deze toonden een zeer grove tekening zoals onderstaande tekening weergeeft. De rechtse foto toont een papillon waarop de tekeningbeelden al redelijk zijn
Dit ging zo door tot dat Wijlen dhr Graumans op een tentoonstelling uitkwam met dieren met de gewenste fijne erwtentekening. Volgens de gegevens waren dit de eerste nakomelingen uit de Engelse importdieren. De tekening bovenaan deze pagina  geeft het ideaalbeeld van een papillon weer. De lijn in de ketting , de mooie losse geplaatste zijde tekening, alsmede de fraaie koptekening is iets waar we 100 jaar na de erkenning nog steeds naar streven.

Waren aanvankelijk zwart- blauw en madagascar de meest voorkomende kleuren later kwamen hier isabel konijngrijs en blauwgrijs bij. De papillon is een tekeningras en daarom wordt aan de tekening grote waarde toegekend.Om de tekening goed uit te laten komen is een bepaalde lichaamsvorm,het type noodzakelijk.Het type van de papillon dient min of meer gestrekt te zijn,zodat er voldoende ruimte is voor het ingewikkelde tekeningbeeld van ketting en zijdetekening.Is het lichaam gedrongen dan komen de vele kleine vlekjes gemakkelijk zeer dicht bijeen te staan en ontaarden dan in wat men noemt een “ bijenzwerm”. Een schone kop ,zonder overtollige vlekjes, met o.a een strakke ooraanzet en ronde oogringen horen bij een ideaal dier zoals op onderstaande tekening te zien is.
Door de jaren heen is er veel strijd geweest over het gewicht van de Papillon.In 1940 eiste men het huidige gewicht van 2,5-3,5 kg. In 1949 verdween het ras uit de middenrassen en werd het met 2-3 kilo ondergebracht bij de kleine rassen. Deze maatregel gaf niet veel voldoening. Het spreekt vanzelf dat de rest van de tekening verband houdt met de kleine vlekjes van de ketting.Gewoonlijk ziet men bij heel fijn getekende dieren een zeer smalle aalstreep, die spoedig gevaar loopt van onderbreking op de schouders of de achterhand.Smalle oogringen met een haakje aan de bovenkant zijn ook een gevolg,terwijl fouten aan vlinder en doorn niet zijn uit te sluiten.De aftekening van de orenkleur aan de oorwortel(de ooraanzet)heeft het meest te lijden, deze is dan niet meer scherp afgetekend,maar het wit kruipt in meer of mindere mate tegen de oorwortels op.Dit verstoort de koptekening hevig.
In Nederland is de papillon erkend in 1907 en reeds in 1922 is de EERSTE NEDERLANDSE PAPILLON CLUB opgericht. De leden van deze actieve speciaalclub hebben ervoor gezorgd dat de kwaliteit van de  papillons  op dit moment op een hoog niveau staan en dat de papillon inmiddels is erkend in diverse kleurslagen. Hieronder afgebeeld een foto van een driekleur-zwarte papillon die in bijna alle onderdelen een
“ topper “ is en het resultaat is van meer dan 100 jaar “fokkerskunst”.
Papillon Driekleur-zwart. Een topdier in vrijwel alle onderdelen .Het resultaat van meer dan 100 jaar fokkerskunst.
De Papillon : het tekeningras met de ingewikkeldste tekening
Het winnende dier van de fokkersdag 2010 : Ram Bruin 0DT-220 van fokker H. Harte
Deze papillon behaalde op de Frieslandshow in Dokkum het predikaat uitmuntend (98punten)
en werd uitgeroepen tot mooiste konijn
van deze tentoonstelling.